Course syllabus

Kurs-PM

BOM345 – Vattenteknik och miljö, LP2 HT19 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

 

Vattenkvalitet är viktigt för människan. Vi kräver att vattnet vi dricker ska vara av hög kvalitet så att vi inte blir sjuka. Vi vill också att vattnet som förekommer i naturen ska ha en god kvalitet, för att bevara en ren miljö och skydda vår hälsa. Men vad är god vattenkvalitet och vad kan vi göra för att förbättra vattnets kvalitet? Den här kursen handlar om hur vi bedömer vattenkvalitet och om de tekniska processer vi använder för att bereda dricksvatten och rena avloppsvatten.

 

LÄRANDEMÅL

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

  1. bedöma vattenkvalitet utifrån fysikaliska, kemiska och mikrobiologiska grunder
  2. utföra vattenkemiska beräkningar för att beskriva vattenkvalitet
  3. identifiera konsekvenser som utsläpp av föroreningar har för människor och miljön
  4. identifiera krav på vattenkvalitet ur ett dricksvatten- och recipientperspektiv
  5. föreslå olika miljötekniska åtgärder som förebygger eller minimerar att vatten påverkas av föroreningar 
  6. planera anläggningar och processer för att producera dricksvatten och rena avloppsvatten, förorenat dagvatten, lakvatten och grundvatten 
  7. utvärdera olika miljötekniska lösningar utifrån ett hållbarhetsperspektiv

 

ORGANISATION

Den här kursen innehåller sju olika typer av aktiviteter. Tentamen är obligatorisk och motsvarar 5 hp. Laborationen med tillhörande rapporter och projektarbetet är också obligatoriska och motsvarar tillsammans 2,5 hp. Föreläsningar, seminarier, övningar och quiz är inte obligatoriska men är utvecklade för att hjälpa studenten att nå lärandemålen. 

 

Tentamen (OBLIGATORISK): Syftet är att bedöma i vilken grad studenten har lyckats nå kursens lärandemål. Resultatet ligger till grund för betygsättningen. Tentamen har en maxpoäng på 100. Betyg 5 motsvarar 90-100 poäng, betyg 4 motsvarar 70-89 poäng, betyg 3 motsvarar 50-69 poäng och underkänt betyg motsvarar 0-49 poäng. (Notera att quiz och deltagande i kursaktiviteter kan ge extrapoäng på tentamen, se nedan.)

 

Laboration (OBLIGATORISK): Syftet är att studenten ska få praktisk erfarenhet av att mäta vattenkvalitetsparametrar och tolka data. Laborationen utförs i Vatten- och miljölabet i SB-III. Laborationen redovisas genom en individuell labrapport och två granskningar av andra studenters labrapporter. En detaljerad beskrivning av uppgiften finns på kurshemsidan.  Deadline för inlämning av labrapport är onsdag 27 november, kl. 23:00. Deadline för inlämning av granskningar är onsdag 11/12, kl 23:00.  

 

Projektarbete (OBLIGATORISK): Syftet är att projektarbetet ska ge studenterna kunskap om aktuell forskning inom vattenföroreningar och/eller processteknik för vatten- eller avloppsrening. Projektarbetet utförs i en grupp på 4 studenter. En detaljerad beskrivning av uppgiften finns på kurshemsidan. Deadline för planeringsrapport är fredag 29/11, 18:00. Redovisning sker genom muntlig presentation tisdag 17 december.

 

Föreläsningar/Seminarier/Övning: Syftet är att presentera kursinnehållet och ge studenten möjlighet att lära sig det som krävs för att nå kursens lärandemål. Under de tillfällen som kallas seminarier och övningar kommer det att vara betoning på praktiska övningar som studenterna utför antingen i grupp eller individuellt med läraren som handledare. Deltagande på kursaktiviteter kan ge extrapoäng på tentamen (se separat punkt nedan).

 

Quiz: Detta är självtester som utförs i pingpong. En quiz består av ca 4-7 flervalsfrågor. Syftet är att hjälpa studenten att tillgodogöra sig innehållet i föreläsningarna. Dels ska quiz uppmuntra studenten att förbereda sig inför föreläsningarna genom att läsa igenom kurslitteraturen i förväg. Dels ska de få studenten att reflektera över sitt eget lärande genom att testa sin kunskap efter föreläsningarna. Quiz kan ge extrapoäng på tentamen (se separat punkt nedan).

 

EXTRAPOÄNG

Extra poäng som adderas till ert resultat på tentamen kan erhållas genom quiz och genom att delta i kursaktiviteter. För quiz i canvas får man poäng om man korrekt besvarar alla frågor.

  • Quiz 1-11: 0,5 poäng per quiz (total 5,5 poäng)
  • Oskar och Maries föreläsningar (Fö 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 15): 0,3 poäng per föreläsning (totalt 3 poäng)
  • Föreläsningar med externa lärare (Fö 9, 11, 13, 14): 0,5 poäng per föreläsning (total 2 poäng)
  • Seminarier och övningar (Sem1-2, Övn1-2): 0,5 poäng per tillfälle (totalt 2 poäng)

 

LITTERATUR

Vi använder studiematerialet OM VATTEN som är specialskrivet för den här kursen. OM VATTEN finns tillgänglig på webbplatsen omvatten.se. Hela texten finns även som en pdf-fil på kurshemsidan. OM VATTEN är uppdelad i kapitel som går igenom kursens innehåll. Det finns även bilagor som behandlar några aspekter lite djupare samt övningsuppgifter. Till vissa av övningsuppgifterna finns det facit med lösningsgång.

Även presentationsmaterial från föreläsningar och seminarier ska betraktas som kurslitteratur.

 

LÄRARE

Oskar Modin, biträdande professor vid avdelningen Vatten Miljö Teknik.

Examinator och kursansvarig. Email: oskar.modin@chalmers.se. Tel: 031 772 2138.

Maria Abadikhah, doktorand vid avdelning Vatten Miljö Teknik.

Kursadministratör. Email: marie.abadikhah@chalmers.se. Tel: 031 772 XXXX

Cecilia Burzio, doktorand vid avdelningen Vatten Miljö Teknik.

Lärare/handledare. Email: burzio@chalmers.se. Tel: 031 772 6925.

Thomas Pettersson, docent vid avdelningen Vatten Miljö Teknik.

Föreläsare. Email: thomas.pettersson@chalmers.se. Tel: 031 772 2127.

Ann Mattsson, utvecklingschef Gryaab AB och adjungerad professor Chalmers.

Föreläsare. Email: ann.mattsson@chalmers.se. Tel: 031 772 2129.

Alexandra Lavers, doktorand vid avdelningen Vatten Miljö Teknik.

Föreläsare. Email: alexandra.lavers@chalmers.se. Tel: 031 772 1960.

Henrik Bengtsson, Länsstyrelsen Västra Götaland.

Föreläsare.

 

Vid frågor kontakta (1) Marie Abadikhah eller (2) Oskar Modin. Vid specifika frågor gällande föreläsningar eller andra kursaktiviteter kan ni naturligtvis även kontakta den lärare som lett aktiviteten.

 

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Course summary:

Date Details Due