Course syllabus

Välkomna till kursen ITS066 Genus och teknik.

Nedan finner ni kurs-PM med schema. Några texter och sluttider på föreläsningar kan komma att ändras innan kursstart. Observera att närvaro på 4 av 6 föreläsningar och på de tre seminarierna är obligatoriska.

Inför första föreläsningen den 5 november har ni i uppgift att läsa två texter och välja en leksak/lek/spel ni hade som barn och vara beredd på att presentera den/t inför era kamrater på föreläsningen och diskutera utifrån de olika perspektiv som tas upp i artiklarna. Ta med leksaken om möjligt annars kan du ha med en bild. Alla förväntas att delta i diskussionen om texterna och leksakerna.

Texterna ni ska läsa är:

 

Resurser på Chalmers och utanför:
https://www.chalmers.se/sv/säker/Sidor/Prata-med-nagon.aspx
https://www.chalmers.se/sv/säker/Sidor/Trygg.aspx
https://akademihalsan.se/student

 

Detta är kursrepresentanterna:
MPPEN bekkm@student.chalmers.se Michael Bekk
TKSAM balucas@student.chalmers.se Lucas Bäckegren
TKBIO elibern@student.chalmers.se Elin Hilpold Berntsson
TKELT elien.pal@outlook.sa Elein Khaled

Om ni vill ge feedback om kursens upplägg och annat så får ni gärna höra av er till dom eller oss (Anna och Katja).

 

 

Kurs-PM ITS066 Genus och teknik

2019

Syfte

Kursen syftar till att beskriva och analysera genusrelationer i vårt samtida samhälle, med särskild koppling till teknik. Den uppmärksammar i vilken utsträckning kön och sexualitet påverkar våra begränsningar och möjligheter i olika samhällen och olika sociala situationer. Den undersöker om teknik och vetenskap förstärker existerande könsroller eller bidrar till att skapa nya. Kursen ger genusteoretiska och genushistoriska perspektiv på bland annat högre teknisk utbildning, ingenjörsyrket samt tillämpningsområden som medicinsk teknik och IT.

Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:

  • beskriva och kritiskt analysera genusrelationer med koppling till teknik.
  • visa grundläggande förståelse för samspelet mellan genus och teknik ur ett historiskt perspektiv.
  • göra en problematiserande teknikanalys utifrån ett genusperspektiv samt knyta dessa insikter till frågor rörande sin utbildning och sitt yrkesliv.
  • ge förslag på hur genuskritisk teori kan tillämpas på design och utveckling av teknik.
  • identifiera etiska frågeställningar som uppstår vid analys av teknik utifrån olika värdegrunder.

Innehåll

Kursen undersöker genusrelationer i vårt samtida samhälle, med särskild koppling till teknik. Huvudfokus ligger på kön, men även intersektionella perspektiv kommer att behandlas, inklusive frågor om hur sexualitet, etnicitet, klass och funktionsvariation påverkar våra relationer till teknik. Med utgångspunkten att teknik inte är värdeneutral, kommer vi med hjälp av teorier och exempel från bland annat feministiska vetenskapsstudier och genushistoria att analysera hur genusrelationer och teknik har utvecklats i samspel under historiens gång. Vilka begränsningar och möjligheter har till exempel män och kvinnor i olika samhällen och olika sociala situationer? Förstärker vetenskap och teknik könsroller eller tillhandahåller de nya? Vilka etiska frågeställningar blir aktuella när vi analyserar teknik utifrån olika värdegrunder? Vem har tillgång till att utveckla och använda teknik i olika samhälleliga kontexter, och vilka konsekvenser får det? Förutom att ge tillfälle till kritisk analys och diskussion, ger kursen också tillfälle för studenterna att praktiskt tillämpa genuskritiska perspektiv på design och utveckling av teknik. I kursen ingår inlämningsuppgifter som fordrar studenten till att behandla kursens frågeställningar och anknyta till den teknikbas som ingår i studentens civilingenjörsprogram.

Organisation

Kursen består av 6 föreläsningar och tre seminarium. Även föreläsningarna kommer att innehålla mycket diskussion, och studenterna kommer att ha i uppgift att läsa texter och förbereda mindre uppgifter inför föreläsningarna.

 

Litteratur

Se kurshemsida i Canvas. All litteratur kommer att göras tillgänglig av föreläsaren under kursens gång.

 

Examination

För godkänt betyg på kursen krävs följande:

1: Närvaro och deltagande i diskussionen på alla tre seminarier och på minst 4 av 6 föreläsningar.

2: Tre uppgifter som ska redovisas på seminarierna. Två uppgifter kan göras i par eller individuellt. Den tredje uppgiften är en gruppuppgift.

3: Två textreflektioner där du individuellt diskuterar texternas innehåll och dina egna reflektioner kring ämnena i texten.

Betyg på uppgifter: U, G. Utför du alla uppgifter får du godkänt och betyg 3. För högre betyg (4–5) krävs krävs det att studenten gör en hemtentamen.

4: En avslutande hemtentamen. För betyg 4 och 5

Hemtentamen innehåller ett antal essäfrågor med fokus på kursens texter och material. Hemtentan kommer att lämnas ut den 12 december och deadline för inlämning av hemtentan kommer att vara den 5 januari.

 

Ändringar sedan förra kursomgången

Sedan förra kursomgången har vi ändrat något i innehåll i relation till feedback vi har fått från studenter angående att bredda ämnet mer och inkludera mer om manlighet, sexualitet, etnicitet, ras och klass.

 

Kursansvarig: Anna Åberg anna.aberg@chalmers.se

Kursassistent och lärare: Katja Andersson  katja.andersson@chalmers.se

Gästföreläsare:

Anwesha Chakraborty anwesha.chakraborty@chalmers.se

Anna Yström anna.ystrom @chalmers.se

Malin Nordvall malin.nordvall@chalmser.se

Martin Hultman martin.hultman@chalmers.se

Paul Pulé  pule@chalmers.se

 

Schema och litteraturlista:

Som bredvidläsning under kursens gång kan det vara intressant att konsultera SCB:s statistik ”På tal om kvinnor och män” (https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/LE0201_2015B16_BR_X10BR1601.pdf ) samt Nationella sekretariatet för genusstudiers material ”Introduktion till genusvetenskapliga begrepp” : http://www.genus.se/wp-content/uploads/En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf. samt under "files" och Föreläsning 1.

 

v. 45

Tisdag 5/11

Tid: 13:15-15:00

Plats: SB-L400

Föreläsning 1: Introduktion till genusstudier

Föreläsare: Anna Åberg och Katja Andersson (Science, Technology & Society, Chalmers)

I föreläsningens andra del diskuterar vi barndom, leksaker, kön och kreativitet utifrån texter som studenterna ska ha läst i förväg och diskuterar studenternas egna exempel från barndomen.

Den första av kursens seminarieuppgifter kommer också att introduceras.

Litteratur:

Uppgift: Studenterna ska innan föreläsningen ha läst Francis och Jenkins texter och ha valt en leksak/lek/spel de hade som barn och vara beredd på att presentera den/t inför sina kamrater på föreläsningen och diskutera utifrån de olika perspektiv som tas upp i artiklarna. Ta med leksaken om möjligt annars kan du ha med en bild.

Frivillig extraläsning:

 

 

v. 46

Tisdag 12/11

Tid: 13:15-16:00

Plats:  SB-M022

Föreläsning 2: Bias och överskridande: Genus i naturvetenskap och medicin

Föreläsare: Anna Åberg och Katja Andersson

På denna föreläsning diskuteras problem och möjligheter inom medicinen och vetenskapen kopplad till kropp, kön och etnicitet.

Litteratur:

  • “Sex Redefined” av Claire Ainsworth, Nature 518, 288–291 (19 February 2015) doi:10.1038/518288a https://www.nature.com/news/sex-redefined-1.16943
  • “Contextualising Intersex: Ethical discourses on intersex in Sweden and the US. Av Erika Alm, Graduate Journal of Social Science 7:2 (2010) 95-111 Alm 2010.pdf
  • Unwarranted and invasive scrutiny: Caster Semenya, sex-gender testing and the production of woman in ‘women’s’ track and field. Aaren Pastor, Feminist Review Issue 122, 1–15 (2019) Pastor 2019.pdf
  • “Cyborg witches: class composition and social reproduction in the GynePunk collective”, Elise D. Thorburn, Feminist Media Studies, 17:2 (2017) 153-167. Thorburn 2016 Cyborg witches.pdf
  • “Constructions of masculinity and their influence on men’s well-being: a theory of gender and health”, av Will H Courtenay, Social Science and Medicine 50, 2000, 1385-1401. Constructions of masculinity.pdf
  • (O)jämställdhet i hälsa och vård –en genusmedicinsk kunskapsöversikt av Goldina Smirthwaite (på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, reviderad upplaga från 2019). Elektroniskt tillgänglig: https://rapporter.skl.se/ojamstalldhet-i-halsa-och-vard.html OBS: Alla ska läsa kapitel 1 och 11 plus minst ett kapitel som ni väljer själva.   Hemsidan är lättast att navigera genom innehållsförteckningen som finns i det gula fältet uppe till höger.
  • “Feminist Disability Studies” Rosemarie Garland‐Thomson. Signs, Vol. 30, No. 2 (Winter 2005), pp. 1557-1587. Feminist Disability Studies Rosemarie Garland‐Thomson.pdf

Uppgift inför föreläsningen:

Studenterna ska läsa texterna inför föreläsningen och skriva en textreflektion på 500–600 ord (exklusive referenser) som ska lämnas in på Canvas senast den 11/11 kl. 23:59. Textreflektionen ska innehålla all obligatorisk litteratur.

Textreflektionen ska avslutas med en eller två  diskussionsfrågor. Frågorna kan vara på saker ni inte har förstått i kursmaterialet eller övergripande frågor som ni vill diskutera i samband med texterna. 

Frivillig extraläsning:

  • Webinar om kvinnor och autism: https://spectrumnews.org/features/webinars/webinar-the-female-autism-conundrum/
  • Ur Introduktion till genusstudier: Kropp, sexualitet och känslor av Michell Göranson

Queer- och transforskning av Erika Alm, Signe Bremer, Iwo Nord och Irina Schmitt En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf

Feministiska studier av vetenskap av Rita Foss Lindblad

 

 

v. 47

Tisdag 19/11

Tid: 13:15-17:00

Plats: SB-M500

Föreläsning 3: Genus och IT

Föreläsare: Anwesha Chakraborty (Science, Technology & Society, Chalmers) och Katja Andersson (Science, Technology & Society, Chalmers)

Föreläsningen kommer att ha två delar. Första delen kommer vi att diskutera genus och wikipedia med Indien som exempel. Den andra delen är en kort föreläsning om AI, algoritmer, sociala medier och könsbinäritet, sedan diskussion i mindre grupper.

Vi kommer även att introducera den andra seminarieuppgiften.

Litteratur:

  • ” Advancing Gender Equity”, Wikimedia Gender Equity Report 2018 https://meta.wikimedia.org/wiki/Gender_equity_report_2018
  • “Wikipedia: Systemic bias”, Wikipedia article: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Systemic_bias
  • “Mapping and bridging the gender gap: an ethnographic study of Indian Wikipedians and their motivations to contribute” av Anwesha Chakraborty och Netha Hussein. http://wikiworkshop.org/2018/papers/wikiworkshop2018_paper_5.pdf
  • “The gender binary will not be deprogrammed: Ten years of coding gender on Facebook” Rena Bivens, New media & Society, 19(6) 2017:880–898. Bivens 2017 gender binary facebook.pdf
  • “Gender Recognition or Gender Reductionism? The Social Implications of Automatic Gender Recognition Systems” Foad Hamidi, Morgan Klaus Scheuerman & Stacy M. Branham. Konferens paper. CHI 2018, April 21–26, 2018, Montréal, QC, Canada. Gender rec Hamidi et al 2019-1.pdf

Uppgift inför föreläsningen:

Studenterna ska läsa texterna inför föreläsningen och förbereda diskussionsfrågor om texterna (Bivens 2017 och Hamidi et al 2018), studenterna ska skicka in frågorna via Canvas senast 18/11  23:39.  Frågorna kan vara på saker de inte har förstått i kursmaterialet eller övergripande frågor som de vill diskutera i samband med texterna.

Frivillig extraläsning:

  • "A Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century". Donna Haraway. Simians, Cyborgs and Women: The Reinvention of Nature (1991). Haraway-CyborgManifesto-1.pdf
  • “Will the Real Body Please Stand Up” Albuquerque Stone. Cyberspace: First Steps, ed. Michael Benedikt (Cambridge: MIT Press, 1991): 81-118. Stone Will the real body 1991.pdf
  • Ur Introduktion till genusstudier:

Feministisk ekonomi av Agneta Stark

Familj, arbete och omsorg av Ulla Björnberg

Teknik, människa och icke-människa av Tora Holmberg En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf

 

Torsdag 21/11

Tid: 13:15-15 och 15:15-17:00

Plats:  SB-L400

Seminarium 1: Genus och design

Diskussion och presentation av designprojekt. Ni kommer delas in i grupper på Canvas, se vilken grupp ni tillhör där och vilken tid ni skall ha seminarium. Uppgiften ska vara upplagd i canvas senast 20/11 kl. 23:59.

Litteratur:

  • Karin Ehrnberger, Minna Räsänen, Emma Börjesson, Anne-christine Hertz och Christine Sundbom, ”The Androchair: Performing Gynaecology through the Practice of Gender Critical Design”, The Design Journal Ehrenberger The androchair.pdf 
  • Karin Ehrnberger, Minna Räsänen och Sara Ilstedt. ”Visualising Gender Norms in Design: Meet the Mega Hurricane Mixer and the Drill Dolphia” International Journal of Design Vol.6 No.3 201 Ehrenberger Meet the mega hurricane.pdf
  • Gendered Innovations case studies on gendered crash test dummies and machine translation
  • Se även tidigare text :“Cyborg witches: class composition and social reproduction in the GynePunk collective”, Elise D. Thorburn, Feminist Media Studies, 17:2 (2017) 153-167. Thorburn 2016 Cyborg witches.pdf

https://genderedinnovations.stanford.edu/case-studies/crash.html#tabs-2

https://genderedinnovations.stanford.edu/case-studies/nlp.html#tabs-2

 

 

v. 48

Tisdag 26/11

Tid: 13:15-16:00

Plats: SB-M022

Föreläsning 4: Genus i organisationer och inom ingenjörsyrket.

Föreläsare: Malin Nordvall (Science, Technology & Society, Chalmers) och Anna Yström (Entrepreneurship & Strategy, Chalmers)

Anna Yström föreläser utifrån organisationsteori och Anna Wahls forskning om genus och organisation. Studenterna kommer också att få göra en kort övning om genus i organisationer.

Malin Nordvall föreläser utifrån sitt avhandlingsämne om genus och klass i den svenska ingenjörsutbildningen- och professionen.

Litteratur:

  • Berner, Boel,” Educating Men: Women and the Swedish Royal Institute of Technology, 1880–1930”, i Crossing Boundaries, Building Bridges: Comparing the History of Women Engineers, 1870s–1990s, ed. Annie Canel, Ruth Oldenziel & Karin Zachmann (Amsterdam: Harwood Academic, 2000), 75–102 Berner 2000.pdf
  • ”Decoding Femininity in Computer Science in India”, av Roli Varma och Deepak Kapur (Communications of the ACM, May 2015, vol. 58, nr. 5) Varma och Kapur 2015.pdf 
  • Ettinger Laura et al “Then and now: Women engineers’ perspectives on changes and challenges in the field since the 1970s”, i State of women in engineering 2018. Ettinger et al 2018.pdf
  • Holgersson, Carlotte m.fl. ”Könsmärkta villkor styr synen på kvinnligt och manligt ledarskap”, i Leda mot det nya. En forskningsantologi om ledarskap och innovation, eds. Martin Kreuger, Lucia Krevan & Kristina Larsen. Holgersson et al.pdf
  • Introduktion till övning om kompetens av Anna Wahl Wahl.pdf

Uppgift inför föreläsningen:

Studenterna ska läsa texterna inför föreläsningen och skriva en textreflektion på 500–600 ord (exklusive referenser) som ska lämnas in på Canvas senast måndagen den 25/11 kl. 23:59.

Frivillig extraläsning:

Maja Fjaestad, “Teknikens kvinnor: Perspektiv på en mångfacetterad historia” Fjaerstad.pdf

Wennerås, C. och Wold, A. (1997). ‘Nepotism and sexism in peer-review’. Nature Vol. 387/22. Wennerås och Wold.pdf

Ur Introduktion till genusstudier: Politik, makt och kön av Maria Jansson En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf

 

 

v. 49

Tisdag 3/12

Tid: 13:15-17:00

Plats: SB-M022

Föreläsning 5: Genus, makt, miljö och teknik

Föreläsare: Martin Hultman (Science, Technology & Society, Chalmers).

Människan använder teknik med miljön i olika konstellationer. Samspelet människor—teknik förändrar och omskapar livsmiljön (för såväl människor som andra levande varelser), våra kroppar och tekniken själv. I föreläsningen tar vi upp flera teoribildningar som ger olika genusperspektiv på människans relation till naturen och miljöförändringar. Vi diskuterar teknikens roll i relation till genus och miljö. Vi använder historiska och nutida exempel, från flera delar av världen. Föreläsningen ger exempel från min bakgrund inom energisektorns omvandling och utvecklingen av förnybara energitekniker.

Litteraturen ger också exempel från andra samhällssektorer och infrastruktur där ingenjörer spelar viktiga roller som stora systembyggare och innovatörer, såsom vattenförsörjning, klimatanpassning och stadsplanering.

Litteratur att läsa inför föreläsningen och att använda till uppgiften:

  • Ahlborg, H. 2009. Jämställdhet ger bättre klimat. Internationella studier. Tema: nationalism och identitet. Nr 4. Utrikespolitiska Institutet. Pdf skickas ut. (introduktion till genus-klimatförändringar) Ahlborg.pdf
  • Hultman, Martin and Anshelm, Jonas (2017) “Masculinities of climate change. Exploring examples of industrial, ecomodern and ecological masculinities in the age of Anthropocene” in Climate Change and Gender in Rich Countries, edited by Marjorie Cohen, Routledge: London Hultman och Anshelm.pdf
  • Nightingale, A. 2006. The nature of gender: work, gender, and environment, Environment and Planning D: Society and Space, 24: p.165 - 185. (En nyckelartikel inom feministisk politisk ekologi, som är värd att läsa flera gånger) Nightingale 2006.pdf

 

Övrig obligatorisk litteratur att använda till uppgiften:

  • Hanson, S. 2010. Gender and mobility: new approaches for informing sustainability, Gender, place and culture, 17(1): pp. 5-23 Hanson 2010.pdf
  • Truelove, Y. 2011. (Re-)Conceptualizing water inequality in Delhi, India through a feminist political ecology framework. Geoforum, 42, 143-152. (oerhört stark analys av hur vattenförsörjning och politik får fatala konsekvenser för kvinnor och män i slummen) Yaffa Truelove 2011.pdf
  • Winther, T., et al. 2017. Women’s empowerment through electricity access: scoping study and proposal for a framework of analysis. Journal of Development Effectiveness, 9(3): p. 389-417 (nyutkommen artikel som summerar tidigare forskning om genus och el i hushåll i Globala Syd.) Winther et al.pdf

 

Fallstudier att välja mellan

 

Extraläsning och texter som kan vara till hjälp för uppgiften (Ej obligatoriska):

Alaimo, S. 2000. “Introduction. Feminist theory´s flight from nature” in Undomesticated ground. Recasting nature as feminist space, s 1-13.

Castree, N. and B. Braun, eds. 2001. Social Nature: Theory, Practice, and Politics. Blackwell Publishers Ltd: Oxford. See Chapter: Moeckli, Jane and Bruce Braun (2001), Gendered natures: feminism, politics, and social nature.

Elmhirst, R., 2011. Migrant pathways to resource access in Lampung's political forest: Gender, citizenship and creative conjugality. Geoforum, 42: p. 173-183.

Gururani, S. 2002. Forests of pleasure and pain: gendered practices of labor and livelihood in the forests of the Kumaon Himalayas, India. Gender, Place & Culture: A Journal of Feminist Geography, 9: p. 229-243. (väldigt intressant artikel om hur genus samspelar med arbete, relationen till naturen och hur detta samspel förkroppsligas)

Harris, L. 2006. Irrigation, gender, and social geographies of the changing waterscapes of southeastern Anatolia. Environment and Planning D: Society and Space, 24: p. 187-213.

Hawkins R, Ojeda D. 2011. Gender and environment: critical tradition and new challenges. Environment and Planning D: Society and Space 29(2) 237 – 253

Mellor, M. 1997. Feminism and ecology. Cambridge: Polity Press. (spännande bok för den som vill veta mer om ekofeminism)

Nightingale, A. 2013. Fishing for Nature: The Politics of Subjectivity and Emotion in Scottish Inshore Fisheries Management. Environment and Planning A, 45(10): p. 2362–2378. (banbrytande artikel om maskulinitet, fiske, identitet och makt)

Rocheleau, D., Thomas-Slayter, B., and Wangari, E. (eds.) 1996. Feminist Political Ecology: Global Issues and Local Experiences (New York: Routledge).

Schroeder, R. 1997. “Re-claiming” land in the Gambia: gendered property rights and environmental intervention. Annals of the Association of American Geographers 87 (3): 487-508.

 

 

v. 49

Torsdag 5/12

Tid: 13:15-15:00 15:15-17:00

Plats: SB-L400

Seminarium 2: Gender and wikipedia

Presentation och diskussion av wikipedia-uppgiften. Ni kommer delas upp i två seminairegrupper, se på Canvas vilken grupp ni tillhör.

Litteraturen är den som tillhör föreläsning tre och den som finns länkad i uppgiften.

Uppgiften kommer att tillgängliggöras på wikipedia.

 

v. 50

Torsdag 12/12

Tid: 13:15-17:00  

Plats: SB-L400

Föreläsning 6: This S%&t Aint Workin’! … a case for ecological masculinities

Paul Pulé kommer utgå ifrån två klassiska texter, båda är delvis självbiografiska och han kommer använda dom som en början till diskussion. Pulé kommer hålla en workshop där vi får diskutera vår egen plats i ett globaliserat samhälle och i våra yrkesliv. Vad är vår egen plats i de strukturer vi identifierat under kursens gång? Hur kan vi tillsammans hitta sätt att förändra rådande normer och hitta lösningar på de problem de orsakar?

 

Litteratur: 

Extra läsning:

 

 

 

v. 51

Tisdag 17/12

Tid: 13:15-15:00 grupper 1-6

15:15-17:00 grupper 7-11 

Plats: SB-M500

Seminarium 3: Metodövning om miljö

Metodövningen från Martin Hultmans föreläsning redovisas.

 

 

 

 

 

 

 

Course summary:

Date Details Due