Course syllabus

Välkomna till kursen TEK565 Teknik och kultur.

Nedan finner ni kurs-PM. Några texter kan komma att ändras innan kursstart.

Här är Schemat: Schema TEK565 HT 2019.pdf

Var uppmärksamma på schemat då det som kallas för seminarier och föreläsningar just nu inte stämmer helt överens med det som står i time edit. Det är schemat som är bifogat här som gäller. Det är obligatoriskt att närvara på minst 6 av 9 seminarier.

Inför första föreläsningen har ni i uppgift att se filmen "the Imitation Game" (2014, finns bland annat på HBO och viaplay), samt att läsa Thomas Haighs artikel "Colossal Genius: Tutte, Flower and a bad imitation of Turing" (finns här: Haigh, Thomas, Colossal Genius, CACM 60, no. 1 (2017).pdf). Vi kommer att börja första föreläsningen med att diskutera filmen och texten, och alla förväntas delta i diskussionen. Närmare information finns under "moduler", "Uppgift 1". Där finns även instruktioner för er som inte kan vara med vid första tillfället.

 

Kurs-PM

TEK565 Technology and culture lp1 HT19 (7,5 hp)

Kursen ges av institutionen för Teknikens ekonomi och organisation

 

Kontaktuppgifter

Kursansvarig: Anna Åberg          anna.aberg@chalmers.se

Administratör: Anna Tunlid      anna.tunlid@chalmers.se

Lärare:

Tiina Männistö-Funk                                                tiinam@chalmers.se

Per Lundin                                                                   per.lundin@chalmers.se

Martin Hultman                                                         martin.hultman@chalmers.ses

Karl de Fine Licht                                                       karl.definelicht@chalmers.se

Daniel Svensson                                                        daniel.svensson@chalmers.se

 

Kursens syfte och innehåll

Syfte

Kursen undersöker samspelet mellan teknik och kultur i olika samhälleliga och historiska sammanhang. Kursens utgångspunkt är att teknik är en kulturyttring, och för att förstå teknikens utveckling, användning och konsekvenser behöver vi sätta in tekniken i sitt kulturella sammanhang. Under kursen ska studenterna bland annat få verktyg för att kritiskt analysera och reflektera över hur kulturella sammanhang och processer påverkar deras arbete som ingenjörer.

 

Innehåll

Kultur är ett stort och svårdefinierbart begrepp. I denna kurs inriktar vi oss på det så kallade humanistiska kulturbegreppet, med andra ord, de konstarter eller aktiviteter som ger uttryck för våra gemensamma värderingar, beteendemönster, samhällsinstitutioner och seder. Det kan innebära till exempel skrivkonst, bildkonst, film, dataspel, media (nöjesmedia, sociala media och nyhetsmedia), sport och mode. Även politik och teknik inlemmas ibland i kulturbegreppet.

De perspektiv, idéer och bilder som sprids genom kulturella uttryck genomsyrar våra vardagsliv och våra attityder till olika frågor. Dessa kulturella uttryck blir därmed centrala arenor för den samhälleliga diskussionen om teknikens och vetenskapens möjligheter och begränsningar. Kulturen formar i stor utsträckning vår syn på teknikens och vetenskapens samhälleliga roll. Därtill har kulturella uttryck bidragit till att forma vår bild av ingenjören och naturvetaren såväl som vår uppfattning om hur tekniska och vetenskapliga idéer genereras, sprids och kommer till användning. Etiska diskussioner kring nutida och framtida teknik har ofta tagit avstamp i populärkulturen, och de perspektiv som förmedlas där påverkar vilka frågor vi tycker är viktiga och/eller problematiska, samt vilka tekniker som ses som mer eller mindre farliga. Med hjälp av kulturella uttryck (till exempel dagens digitala media), kan dessutom grupper som inte vanligtvis hörs i forskningsdebatten, och vilkas behov inte alltid tillgodogörs av teknikvetenskaplig forskning och utveckling, delta i diskussionen och synas som teknikanvändare. De kan därmed utmana den rådande synen på vilka politiska och etiska aspekter runt teknikanvändning- och utveckling som bör problematiseras.

Men hur kan vi analysera de bilder och berättelser som vi dagligen matas med ur ett teknikkritiskt perspektiv? Vems berättelser är det vi ser/hör/läser om och hur påverkar dessa berättelser vår syn på teknik, vetenskap och samhälle? Hur påverkar forskare vilken kunskap som sprids igenom kulturella uttryck, och hur kan dessa uttryck i sin tur sätta agendan för teknikvetenskaplig forskning och policy?

 

Lärandemål

  • problematisera begreppen kultur och teknik.
  • identifiera, analysera och problematisera samspelet mellan kultur, teknik och vetenskap i skilda historiska och samhälleliga sammanhang.
  • kritiskt analysera hur teknik, vetenskap och miljö representeras inom olika kulturella uttrycksformer, främst de populärkulturella.
  • reflektera över hur kulturella sammanhang och processer påverkar sitt eget arbete som ingenjör.
  • ge konstruktiv kritik och återkoppling på sina kurskamraters texter.
  • uppmärksamma de etiska problem som utveckling och användning av teknik kan vara behäftade med

 

Kursens upplägg

Undervisningen består av 6 föreläsningar och 9 seminarium.

Seminarier:

Under seminarierna diskuteras texter och hemuppgifter som studenterna ska ha förberett på förhand. Varje vecka får studenterna också feedback på sina texter. Två gånger ger läraren individuell feedback på studenternas texter, två gånger ska studenterna ge varandra feedback genom en peer-feedbackövning, och två gånger ger läraren kollektiv feedback till studenterna. Det är genom diskussioner och text-feedback som studenterna huvudsakligen utvecklar de kunskaper och färdigheter som beskrivs i lärandemålen. Det är därför obligatoriskt att vara med på minst 6 av 9 seminarier.

Hemuppgifter:

Alla uppgifter är obligatoriska.  Fem uppgifter är skriftliga och tre uppgifter är muntliga. De skriftliga uppgifterna ska lämnas in på canvas dagen innan seminariet. De muntliga uppgifterna examineras under seminarierna. Om ni inte kan komma på ett seminarium där en muntlig uppgift examineras måste ni göra denna uppgift skriftligt.

Varje vecka kommer ni att få detaljerade instruktioner inför varje uppgift. All information, alla texter och alla uppgifter kommer att finnas på Canvas. Där kommer även den huvudsakliga kommunikationen att ske mellan lärare och studenter.

Alla kursens texter kommer att tillgängliggöras på canvas av läraren. Under kursens gång kommer populärkulturellt material såsom, film, TV-serier, spel, nyhetsmedia, sociala media och annat att användas till uppgifterna. Detta kommer studenterna att ha ansvar för att hitta själva.

Föreläsningar:

Varje veckas föreläsning introducerar ett nytt ämne, samt texter och hemuppgift till nästa gång.

 

Förändringar sedan förra kurstillfället

Kursen har flyttats till onsdagar på prov. Då Anwesha Chakraborty har lämnat Chalmers har hennes föreläsning och uppgift ersatts av Per Lundin. Efter utvärdering efter förra året har antalet peer-feedback tillfällen dragits ner något och den inledande uppgiften på sluttentamen har förkortats. Ett fåtal texter har ändrats.

 

Examination

För godkänt betyg på kursen krävs följande:

1: Närvaro och deltagande i seminariediskussionen på minst 6 av 9 seminarier.

2: Att studenten har gjort 8 hemuppgifter, och fått godkänt på dessa. Studenterna kommer att få information om varje uppgift separat inklusive vilket material som ska användas i uppgifterna samt vad som behövs för att få godkänt på uppgiften.

Betyg på hemuppgifter: U, G.

3: Att studenterna har genomfört en avslutande hemtentamen.

Hemtentamen innebär att alla studenter ska skriva en kortare sammanfattning av kursens teman för att få betyg 3. För betyg 4 och 5 kan studenterna välja att skriva en längre essä-uppgift. Hemtentamen kommer att lämnas ut den 21 oktober. Deadline för inlämning av hemtentamen kommer att vara den 3 november.

Betyg på hemtentamen: U, 3, 4, 5.

 

Course summary:

Date Details Due