Kursöversikt

Kurs-PM

MMSX10: Examensarbete för Sjökapten (HT19)

Kursen ges av institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper

Anmälan av examensarbete

Länk till exjobbsförslag

Sjömannasällskapet

Stipendier för examensarbete

Kontaktuppgifter

Kursansvarig och examinator: Lena Granhag
Lena.Granhag@chalmers.se

Koordinator: Emilio Suarez Ardiles
Ardiles@chalmers.se

Fackspråk: Fia Börjeson
Fia.borjeson@chalmers.se

Bibliotek: Liza Nordfeldt
Liza.nordfeldt@chalmers.se

 

Schema

MMSX10 - Examensarbete för sjökapten

Kurslitteratur

Denscombe, 2010; Forskningshandboken – för småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna, Studentlitteratur, ISBN 978-91-44-05004-1

Finns även som e-bok via Chalmers bibliotek: http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&AuthType=sso&db=cat07472a&AN=clec.DAW29300840&site=eds-live&scope=site&custid=s3911979&authtype=sso&group=main&profile=eds


Tips på kompletterande litteratur
Robson, 2007; How to do a research project - A guide for undergraduate students, Blackwell
Publishing, ISBN 978-1-4051-1490-5 (paperback) (fokuserar till största delen på själva "verktygen", olika tillvägagångssätt för datainsamling)

Lindstedt, 2002; Textens hantverk – Om retorik och skrivande, Studentlitteratur, ISBN 91-44- 02286-7

Höst, M., Regnell, B. och Runesson, P., Att genomföra examensarbete av Studentlitteratur, 2006, ISBN 91-44-00521-0.

Edling & Hedström, 2003; Kvantitativa metoder – grundläggande analysmetoder för samhälls- och beteendevetare, Studentlitteratur, ISBN 978-91-44-04157-5

Fejes & Thornberg (red), 2009; Handbok i kvalitativ analys, Liber, ISBN 978-91-47-08476-0

King, J. (2010). How to write an annotated bibliography. Access24(4), 34.
(Se PDF under "Filer" i det här kursrummet).

Kursens upplägg

Examensarbetet genomförs normalt i par, eller i undantagsfall enskilt (efter medgivande av kursansvarig lärare).

Under arbetets gång har studenterna rätt till regelbunden handledning av handledare på Chalmers och även av eventuellt utsedd extern handledare. Handledningens omfattning är cirka 15 timmar per arbete, inkluderat tid för läsning av rapporten i olika stadier. Studenten ansvarar själv för att hitta handledare och ett lämpligt ämne/frågeställning.

Handledaren är ett fortlöpande stöd för studenterna under arbetets genomförande och hjälper studenterna med de praktiska processerna.

Under arbetets gång ska varje student föra en enskild arbetsdagbok, där det kortfattat redogörs för hur man har arbetat, antingen på daglig basis eller veckovis. Arbetsdagboken är obligatorisk och lämnas in till examinator på Canvas i anslutning med att slutrapport lämnas in till examinatorn. Examinator kan vid behov använda arbetsdagboken som ett stöd i betygssättningen.

 

Litteratursökningsmomenten på biblioteket syftar till att ge studenterna kunskap i att söka fram information och källkritiskt tänkande, samt kunskaper om upphovsrätt. Kunskapen som förmedlas ska sedan användas för att motivera på vilket sätt de vetenskapliga referenser i den annoterade bibliografin som bifogas planeringsrapporten är aktuella för rapporten. Bibliotekekets inslag kommer att bestå av en obligatorisk föreläsning i Kuggen -Chalmers Lärandetorg, och en obligatorisk online modul samt drop in och handledning.

Anmälan till de språkliga handledningstillfällena hos Fackspråk sker på kurshemsidan i Canvas. Tänk på att boka språkliga handledningstillfällen i god tid. De tre tillfällena fokuserar på olika delar (mer information i bilaga 1):

  1. Responsarbete - att utvärdera, kommentera och bearbeta text
  2. Den skriftliga presentationen av hela projektet (rapporten)
  3. Inför muntlig presentation och opposition

 

 

Registrering

Innan ett examensarbete kan påbörjas behöver det registreras. Registreringen görs via Studentportalen (länk finns på Canvas).

Innan arbetet kan registreras behöver handledare och ämne vara klart.

 

 

Planeringsrapport

Det första dokument som skall produceras i kursen är en planeringsrapport. Syftet med planeringsrapporten är att fastställa ramarna för studien. Innan planeringsrapporten är klar skall varje student genomgå en litteratursökningskurs på biblioteket samt ha ett planeringsmöte med handledaren.

 

Planeringsrapporten skall innehålla bakgrund/introduktion, frågeställning, syfte, mål, avgränsningar, metod och tidsplan för examensarbetets genomförande. Till

planeringsrapporten skall en annoterad bibliografi bifogas, detta är en lista med tryckt litteratur (vetenskapliga referenser) som ni planerar att använda i arbetet, inklusive upplysningar och kommentarer till den valda litteraturen.

 

Sista datum för inlämning av planeringsrapport samt annoterad bibliografi anges i tidsdispositionen sist i detta dokument. Planeringsrapporten laddas upp på Canvas och godkänns av examinator.
Efter inlämning kommer examinatorn granska planeringsrapporten och eventuellt kräva komplettering.


Mittseminarium

I mitten av kursen hålls ett mittseminarium. Syftet med mittseminariet är att tydliggöra progressionen och erhålla återkoppling från examinator. Innan mittseminariet skall studiens bakgrund, syfte och metod (dvs hur arbetet kommer utföras) vara utförligt beskrivna. Studenterna förväntas även kommentera övriga arbeten som presenteras under mittseminariet.

 

Sista datum för inlämning av material till mittseminarium anges i tidsdispositionen sist i detta dokument. Materialet laddas upp på Canvas och godkänns av examinator. Efter inlämning kommer examinatorn granska materialet och eventuellt kräva komplettering.

 

Inlämning av slutrapport till handledare

När studien är klar skall en slutrapport lämnas in till handledaren. Rapporten skall följa de mallar och anvisningar som finns på kurshemsidan och på Chalmers Studentportal. Rapporten kan skrivas på svenska eller engelska.

 

Sista datum för inlämning av slutrapport till handledare anges i tidsdispositionen sist i detta dokument. Materialet laddas upp på Canvas och godkänns av handledaren.

 

Det finns sedan lite tid för korrigeringar av rapporten utifrån handledarens kommentarer innan rapporten lämnas till examinator.

 

Inlämning av slutrapport till examinator

När studien är helt klar och godkänd av handledaren skall rapporten skickas till examinator för betygsättning. Betygsättning sker genom de centralt beslutade riktlinjer som finns i dokumentet ”Riktlinjer för betygsättning av examensarbeten på sjöprogrammen”.

 

Sista datum för inlämning av slutrapport till examinator anges i tidsdispositionen sist i detta dokument. Materialet laddas upp på Canvas och bedöms av examinatorn.

 

Rapporten kommer att kontrolleras i ett plagiatverktyg. Chalmers policys för offentlighet och sekretess gäller för examensarbetets genomförande samt för publicering av rapporten. Rapporten publiceras i fulltext i Chalmers Open Digital Repository (ODR) under förutsättning att studenterna godkänt sådan publicering. Publiceringsavtalet finns tillgängligt på utsatt presentationsdag (se schema).

 

Examinatorerna kommer ha ett ”uppsläppsmöte” för att där bestämma om arbetet håller tillräckligt hög kvalitet för att presenteras, eller om det får vänta till nästkommande presentationstillfälle.

 

Skriftlig opponering

Inom kursen ingår också att opponera på ett annat examensarbete. Opponeringen sker både skriftligt och muntligt (se nedan).

 

Den skriftliga oppositionen görs individuellt och innebär en granskning av rapportens förtjänster och brister och ska belysa och diskutera innehållet.

 

Sista datum för inlämning av skriftlig opponering anges i tidsdispositionen sist i detta dokument. Materialet laddas upp på Pingpong och bedöms av examinatorn.

 

Muntlig redovisning och opposition

Den muntliga redovisningen inleds med att studenterna presenterar sitt arbete. Därefter följer opposition och diskussion. Den muntliga presentationen skall genomföras på svenska eller engelska. Redovisningen skall ta 20 minuter därefter opposition och diskussion.

 

Vid tidpunkten för den muntliga redovisningen skall rapporten vara färdigskriven men ej publicerad, detta för att medge att synpunkter som framkommer vid redovisningen inarbetas i rapporten. Muntlig redovisning inklusive opposition skall genomföras på Chalmers.

 

Direkt efter varje muntlig presentation genomförs en muntlig opposition. Den opponerande gruppen förfogar 10 minuter för sin diskussionsledning. Alla gruppmedlemmar skall vara aktiva.

 

Efter redovisning och inlämning av slutrapport

Efter den muntliga redovisningen kommer examinatorerna träffas för ett betygsmöte. De studenter som får betyget ”komplettering” måste komplettera sin rapport inom sex månader efter presentationstillfället. Om arbetet blir underkänt krävs att studenterna börjar om med nytt ämne och med ny handledare. Se vidare i dokumentet ”Riktlinjer för betygsättning av examensarbeten på sjöprogrammen” för detaljer.

 

När arbetet är helt klart skall ett tryckoriginal levereras. Kursens betyg rapporteras inte förrän korrekt tryckoriginal finns tillgängligt hos Emilio (Ardiles@chalmers.se).

 

Extra presentationstillfälle

De studenter som av någon anledning inte hinner klart, eller av annan anledning inte kan presentera vid ordinarie presentationstillfälle, har möjlighet att göra detta vid ett extra presentationstillfälle.

 

Inlämning av slutrapport till handledare sker senast vid tidpunkt angiven i tidsdispositionen sist i detta dokument. Se processen ovan för inlämning av slutrapport till examinator, skriftlig opponering samt muntlig presentation och opponering.

 

Inte i tid

Om registrering, inlämning av planeringsrapport eller inlämning av material till mittseminarium inte sker i tid eller enligt instruktion kommer studenten få börja om arbetet vid senare termin.

Om inlämning av slutrapport till handledare eller examinator inte sker i tid kan inte arbetet presenteras vid ordinarie presentationstillfälle.

Om komplettering av arbete inte sker i tid kommer examinatorn rapportera ett underkänt betyg och studenterna får börja om med ett nytt examensarbete.

 

 

Kursvärdering 

Du som student kan när som helst under kursen vända dig med tankar om kursen antingen till kursansvarig, till klassrepresentanterna eller till någon i programledningen.

Efter kursen kommer en kursenkät att skickas ut där du får ge din feedback på vad som fungerat väl i kursen och om något borde göras annorlunda nästa gång kursen ges.

När programledningen och kursansvarig läst igenom svaren på kursenkäten bestäms om ett kursvärderingsmöte bör hållas för kursen för att diskutera eventuella förändringar i kursen.

I och med att ni slutar på Chalmers efter kursen kallas i så fall studentkåren för att representera studenterna vid mötet.

 

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

  • inhämta och tillämpa fördjupade kunskaper inom utbildningsprogrammets teknikområde, inkluderande fördjupad insikt i aktuellt utvecklingsarbete,
  • med helhetssyn självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera frågeställningar samt analysera och utvärdera dessa på en fördjupad nivå inom teknikområdet,
  • planera och med adekvata metoder genomföra, analysera och värdera uppgifter inom givna ramar samt föra teoretiskt och metodmässigt välgrundade resonemang,
  • identifiera lämpliga, tillämpa och kritiskt utvärdera metoder i förhållande till en vald vetenskaplig fråga,
  • kritiskt och systematiskt använda kunskap samt modellera, simulera, förutsäga och utvärdera skeenden med utgångspunkt i relevant information,
  • inom ramen för det specifika examensarbetet kunna identifiera frågeställningar avseende teknikens roll i samhället med beaktande av miljömässiga och etiska aspekter, samt muntligt och skriftligt kunna redogöra, för given målgrupp, diskutera information, problem och lösningar med högt ställda krav på struktur, formalia och språkbruk samt försvara en vetenskaplig undersökning.

 

Examination

 

Obligatoriska moment

Följande moment är obligatoriska för godkänt resultat på kursen:

  • Aktivt deltagande vid Bibliotekets föreläsning samt Onlinemodul CLEO
  • Aktivt deltagande vid handledningstillfälle 1 och 2 hos Fackspråk
  • Närvaro på Fackspråks föreläsning 3: Muntlig presentation och opposition
  • Godkänd planeringsrapport
  • Aktivt deltagande vid mittseminarium
  • Inlämning av individuell arbetsdagbok
  • Presentation av eget arbete
  • Opponering på annan grupps arbete
  • Närvaro vid ytterligare två presentationer

Betygssättningen sker i grunden enligt TH-skalan, d.v.s. med betygsstegen 5, 4 och 3 som godkända betyg, där 5 är det högsta betyget. Det finns två nivåer av icke godkända betyg: komplettering (K) och underkänt (U).

Komplettering innebär att studenterna har möjlighet att åtgärda funna brister i arbetet och därefter erhålla betyg 3. Komplettering som inte är gjord inom sex kalendermånader från arbetets inlämningsdatum resulterar i underkänt betyg.

Ett underkänt betyg innebär att examensarbetet håller så låg kvalitet att studenterna får börja om med ett nytt arbete. Vid uppenbart fall av plagiering ges alltid betyget underkänt.

Bedömningen sker enligt nio bedömningskriterier, vart och ett indelat i de tre nivåerna

Mycket hög kvalitet (MHK), Hög kvalitet (HK) och Bristande kvalitet (BK). För att nå nivåerna Mycket hög kvalitet (MHK) respektive Hög kvalitet (HK) skall samtliga kriterier inom respektive nivå vara uppfyllda.

Betyget ges av antalet MHK, HK och BK enligt tabell som återfinns i dokumentet Riktlinjer för betygsättning av examensarbeten på Sjöprogrammen.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum