Kursöversikt

Kurs-PM

SEEX15 Kandidatarbete vid Rymd-, geo- och miljövetenskap, SEE, lp3 VT20 (15 hp)

Det finns en modul och en grupp för vart och ett av institutionens fem kandidatarbeten

SEEX15-20-1, Fluidiseringsegenskaper för packad-fluidiserad-bädd

SEEX15-20-2, Advanced Biofuels

SEEX15-20-3, Kalcineringsmöjligheterna vid användning av termisk plasma för cementproduktion​

SEEX15-20-6, Katalytisk optimering - Produktion av biobränsle till Chalmers EcoMarathon​​

SEEX15-20-9, Utveckling av algoritm för identifiering av stoft i stjärnbildningsområden

Punkterna nedan är utdrag ur Föreskrift för kandidatarbete på Chalmers - genomförande och examination

Syfte

Syftet med kandidatarbetet är i kursplanerna formulerat så här:

"I kandidatarbetet skall studenten integrera, fördjupa och utveckla sina kunskaper och färdigheter inom ett begränsat område av det som behandlats inom tidigare genomförda kurser inom programmet. Kandidatarbetet syftar också till att ge kunskaper och färdigheter i ingenjörsmässigt och vetenskapligt arbetssätt."

Kurslitteratur

Kurslitteratur anges i respektive modul

Genomförande

Handledning
Vid ett av de första mötena med gruppen ska handledaren kommunicera omfattningen av handledningen och vilken roll handledaren har (se bilaga 8). Handledaren bör också introducera gruppkontraktet för kandidatarbete (se bilaga 1, Föreskrift). Diskussionen kring gruppkontraktet mellan studenterna kan göras utan handledaren. De överenskomna samarbetsreglerna i gruppkontraktet ska göras tillgängliga för handledaren, medan den del som gäller ambitionsnivå inte behöver vara tillgänglig. Handledaren ansvarar för att regelbundna möten genomförs för att ge studenterna tillräcklig handledning. Handledaren ansvarar även för att ett mittmöte hålls i eller strax efter tentamensperioden mellan läsperiod 3 och 4. Vid mittmötet bör gruppen avge en lägesrapport och också få återkoppling från handledaren. Det är speciellt viktigt att handledaren tydligt återkopplar till gruppen i de fall arbetet fortskrider på ett sådant sätt att gruppens prestation löper risk att bli underkänd. Det åligger handledaren att, vid behov, ge sådan återkoppling till gruppen även vid andra tidpunkter under kursen. Handledaren ska även informera examinatorn i dessa fall.

Planering och dokumentation
Varje grupp ska kontinuerligt föra projektdagbok (bilaga 2, Föreskrift). Projektdagboken används för att följa upp arbetet inom gruppen och är en del av underlaget för den individuella betygssättningen. Gruppen ska även skriva en bidragsrapport (bilaga 2, Föreskrift) där respektive students bidrag till kandidatarbetet framgår. Bidragsrapporten behövs för att bedöma varje enskild gruppmedlems bidrag till olika delar av projektets genomförande och resultat. Gruppen kan välja om bidragsrapporten ska vara en del av uppsatsen/rapporten, en del av projektdagboken eller vara ett fristående dokument. Projektdagbok och bidragsrapport ska göras tillgängliga så att handledaren har möjlighet att läsa igenom dem före handledningsmötena. Gruppen ska skriva och lämna in en planeringsrapport (bilaga 3, Föreskrift). Planeringsrapporten ska tydligt ange ämnet/problemet som kandidatarbetet ska avhandla, samt hur detta ska angripas. I planeringsrapporten ska gruppen även ta ställning till ifall samhälleliga och etiska aspekter behöver beaktas i den slutliga uppsatsen/rapporten och motivera varför. Stöd för studenterna att göra analysen och för examinator att bedöma den finns i bilaga 7, Föreskrift, och i digitala resurser som nås via Studentportalen. Inlämningen ska senast ske i läsvecka 4 under läsperiod 3. Examinator beslutar om exakt dag och tid samt metod för planeringsrapportens inlämning.

Lärandemål

Kunskap, förståelse, färdighet och förmåga

  • formulera och avgränsa en problemställning inom det valda ämnet
  • planera arbetet för att lösa och avrapportera problemet med givna resurser
  • söka, inhämta och värdera tillgänglig litteratur och annan bakgrundsinformation
  • integrera och utveckla kunskap inom den valda problemställningen
  • dokumentera projektets genomförande i projektdagboken
  • reflektera över hur gruppen samverkat för att uppfylla gemensamma mål
  • presentera kandidatarbetet i relation till den valda problemställningen i skriftlig och muntlig form

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska, värdera och konstruktivt ifrågasätta ett annat kandidatarbete avseende frågeställning, genomförande och resultat
  • bedöma om samhälleliga och etiska aspekter behöver beaktas för vald problemställning och där det är relevant, analysera dessa aspekter i uppsatsen/rapporten
  • reflektera kring behovet av ytterligare kunskap och ge förslag till framtida problemställningar i ämnet

Examination

Kandidatarbetskursen betygssätts på individuell basis. Det individuella betyget baseras huvudsakligen på gruppens prestation men också på individens prestation. Examinator och handledare ansvarar för att det finns ett dokumenterat underlag för de betyg som sätts.

Bedömningen av gruppens prestation är basen för det individuella betyget och kallas för basbetyg. För att bli godkänd måste gruppen genomföra alla moment/inlämningar. Basbetyget bedöms på de fyra momenten under punkt 3.1 i Föreskrift.

Länk till kursplanen i Studieportalen: Kursplan.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum