Kursöversikt

Kurs-PM CLS035 Naturvetenskapligt och tekniskt lärande VT20

Kursens syfte

Syftet med denna kurs är att studenterna skall kunna planera och genomföra kurser, arbetsområden, lektioner och lärandeaktiviteter i sina naturvetenskapliga eller tekniska ämnen utifrån kursnära styrdokument och medvetna didaktiska val på ett sätt som stödjer alla elevers lärande och möjliggör för en likvärdig bedömning.

Kursen behandlar följande teman: 

  • Planera, bedöma och betygsätta (fysik, kemi och teknik)
  • Perspektiv på hållbar utveckling och dess integrering i fysik-, kemi- eller teknikundervisning på gymnasienivå
  • Ämnesdidaktisk fördjupning för fysik, kemi och teknik  
  • Utvärdering och utveckling av egen kompetens 

En stor del av kursens aktiviteter kontextualiseras i gymnasieskolans inledande kurser i fysik, kemi och teknik.

Lärandemål

Vid kursens slut ska studenten kunna uppvisa förmåga att:

  • planera och genomföra undervisning som stödjer elevers lärande i fysik, kemi eller teknik på gymnasienivå utifrån ämnesplaner, relevanta källor och medvetna didaktiska val.
  • designa bedömningsmoment i fysik, kemi eller teknik på gymnasienivå som skapar förutsättningar för likvärdig och rättssäker betygsättning.
  • reflektera över sin ämneskompetens och sina pedagogiska utvecklingsbehov.
  • planera lektioner på temat hållbar utveckling för fysik-, kemi- eller teknikundervisning på gymnasienivå

Kursens upplägg

I och med att studenter med olika ämnen (fysik, kemi och teknik) deltar i undervisningen blandas gemensamma seminarier med ett antal praktiskt orienterade ämnesdidaktiska fördjupningstillfällen samt arbetsuppgifter kopplade till ämnena. Vid fördjupningstillfällena delas studentgruppen upp efter ämnen och undervisningen sker i stor utsträckning med hjälp av yrkesverksamma gymnasielärare (såsom programmets mästarlärare) eller i vissa fall personer med annan relevant kompetens. Seminarieformen innebär att studenten inför varje kurstillfälle kommer att läsa utvalda texter som förberedelse och klassrumstiden kommer att ägnas både åt föreläsningsinslag och övningar.

Schema

https://cloud.timeedit.net/chalmers/web/public/ri1X50gQ0560YvQQ55Z6375Y0Zy6007351Y60Q668.html

Kurslitteratur

Nedan redovisas kursböckerna, utvalda kapitel ur dessa kommer att användas under kursens gång. Fullständigt litteraturlista innehållande artiklar och relevanta texter från Skolverket återfinns under kursens filer -> Kurslitteratur.

Böcker

  • Allmän didaktik (alla kursmedlemmar): Brent, Rebecca and Felder, Richard M. (2016).Teaching and Learning STEM: A practical guide. Ebok via Biblioteket.
  • Fysikfördjupning: Angell, Carl (red.) (2011). Fysikkdidaktikk. Kristiansand: Høyskoleforl. Språk: norska (bokmål). [Låneexemplar finns.]
  • Kemifördjupning: Eilks, Ingo and Hofstein, Avi. (2013)Teaching Chemistry : A Studybook : A Practical Guide and Textbook for Student Teachers, Teacher Trainees and Teachers. Sense Publishers. Ebok via Biblioteket.  
  • Teknikfördjupning: de, Vries, Marc J. (2016). Teaching about Technology. 2a uppl. Springer International Publishing, Ebok via Biblioteket; samt, de, Vries, Marc J. (Red.) (2018). Handbook of Technology Education. Springer International Publishing, Ebok via Biblioteket.

Examination

CLS035 examineras genom fyra uppgifter, varav två är graderade. Nedan redovisas en övergripande beskrivning av inlämningsuppgifterna, en mer detaljerad beskrivning återfinns i separata uppgiftsdokument för de olika delarna.

  • Kurs- och arbetsområdesplanering

Den största uppgiftssekvens behandlar planering av inledande gymnasiekurs i teknik, fysik eller kemi beroende på studentens inriktning. För att bekanta sig med kursen som studenten ska planera och börja skapa en bild av det centrala innehållet genomförs i början av CLS035 den första delinlämning, en skissartad planering av kursen. Denna skissartade planering följs sedan upp i CLS053s slutinlämning, där studenten skapar en uppdaterad och mer detaljerad kursplanering, men ett tillhörande arbetsområde som planeras i större detalj.

  • Lärande för hållbar utveckling

Inlämningsuppgiften genomförs i andra halvan av CLS035 med fokus på lärande för hållbar utveckling. I uppgiften planerar studenten ett undervisningsmoment i sitt fördjupningsämne (teknik, kemi, fysik) med fokus hållbar utveckling och något/några av FNs globala mål från Agenda 2030. Uppgiften innehåller också en didaktisk reflektion med hjälp av teori kring hållbar utveckling och dess integration i utbildning.

  • Lektionsplanering

Under kursen kommer varje student (i smågrupper) planera och genomföra ett lektions/laborationsmoment där kurskamraterna agerar elever. Dessa genomförs i ämnesfördjupningarna. I samband med att momentet genomförs lämnar studenten in ett dokument innehållande lektionsplanering. Varje genomfört klassrumsmoment efterföljs av en gemensam muntlig diskussion och reflektion.

  • Ämnet och jag

Uppgiftssekvensen Ämnet och jag består av tre skriftliga delinlämningar som sker i början, mitten och slutet av kursen. Uppgifterna syftar till att stimulera reflektion över den egna ämneskunskapen, den allmändidaktiska förmågan, den ämnesdidaktiska förmågan och utvecklingsbehov.

Betygsättning

För att få godkänt på kursen behöver alla delar av kursen och de olika uppgifterna vara genomförda. Varje uppgift bedöms av läraren ansvarig för motsvarande del.

Två av de skriftliga inlämningarna (kursplan och lärande för hållbar utveckling) ges ett graderat omdöme. För att avgöra eventuella överbetyg görs en sammanvägning av dessa två uppgifter av examinator i samråd med övriga lärare. I denna sammanvägning väger slutinlämning av kursplan betydligt tyngre eftersom den senare i kursen och behandlar fler av kursens lärandemål.

Kontaktuppgifter

Oskar Hagvall Svensson (kursansvarig, doktorand, Ingenjörsutbildningsvetenskap, oskarsv[at]chalmers.se)

Jens Kabo (examinator, universitetslektor, Ingenjörsutbildningsvetenskap, jens.kabo[at]chalmers.se)

Anders Nimmermark (mästarlärare, samordnar kemi-fördjupning, anders.nimmermark[at]chalmers.se)

Kajsa Taylor (mästarlärare, samordnar teknik-fördjupning, kajsa.taylor[at]chalmers.se)

Sheila Galt (biträdande professor, Ingenjörsutbildningsvetenskap, samordnar fysik-fördjupning, sheila.galt[at]chalmers.se)

Förändringar sedan förra kurstillfället

Föreslagna förändringar från 2019:

  •  Se över HU-momentet: Om det disgnostiska testet av kunskaper inom området ska vara kvar bör det utformas på annat sätt.
  •  Se över HU-momentet: Fokusera mer på hur man på ett bra sätt kan få in HU i undervisningen.

–> HU-momentet har gjorts om från grunden med ny lärare och upplägg som betonar just hur man kan få in HU i undervisningen.

  •  Gradera inläsningsmaterialet i nivåer efter hur väsentligt det är, speciellt vad som är krav att man läst inför seminarier.
  •  Var tydlig med hur det är tänkt att STEM-boken ska användas.

–> I vanlig ordning har vi sett över litteratur och läsbeting, men i år har vi tydligare sorterat litteraturen kopplad till ett pass under antingen “Förberedelser”, vilket är det som ska läsas, och “Övrigt referensmaterial”, vilket är till för fördjupning i samband med examinationsuppgifter eller eget intresse.

  • Lägg examinerande moment tidigare i kursen och låt den sista delen fokusera på didaktik.

–> I vanlig ordning har vi sett över kursens examination och försökt sprida ut den över kursen så gott det går, men tyngdpunkten ligger fortfarande mot läsperiodens senare del.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum