Kursöversikt

Kurs-PM Version 20200313

Med reservation för förändringar mht nuvarande läge (Corona).

BOM575 Teknisk samhällsplanering lp4 VT20 (9 hp)

Kursen ges av institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik (ACE)

 

Kontaktuppgifter

Examinator : Bijan A. Zarrabi, Byggnadsteknologi

e‐post: zarrabi@chalmers.se

Examinator GIS: Jonas Tornberg, Stadsbyggnad

e‐post: jonas@chalmers.se

 

Kursens syfte

Kursens syfte är att ge studenten en påbyggnad inom ämnesstråken Samhällsplanering och infrastruktur och Ljud och vibrationer för att studenten utifrån ett tekniskt kunnande (som framförallt introduceras och fördjupas i andra kurser i programmet) ska kunna verka och bidra i diskussioner och beslutsprocesser i planeringen av stadens struktur och stadens tekniska system.

Med avstamp från kursen Tätorters funktioner och utformning syftar kursen till att ge en professionsinriktad insikt i och kunskap om utformningar, bedömningar, metoder, modeller, dimensioneringar vilka används vid planering av bebyggelse och tekniska system för trafik, vatten, avlopp, avfall och energi och om de avvägningar som måste göras med utgångspunkt från den komplexitet av platsspecifika förutsättningar, visioner, mål och regler samt ekonomisk drivkraft som finns vid utveckling av täta stadsmiljöer med blandade funktioner.

Kursen ska förklara och belysa vikten av ett hållbart samhällsbyggande.

Kursen ska förbereda studenten inför en yrkesroll i samspel med ett komplext samhälle samt fördjupa studentens förståelse kring ingenjörsyrkets roll och utveckling i ett historiskt perspektiv.

Kursen ska ge färdighet i att använda geografiska informationssystem för att beskriva och analysera aspekter av den byggda miljön.

 

Schema

TimeEdit

 

Kurslitteratur

Utdrag ur dessa handböcker utgör kurslitteratur som tenteras

VGU, Vägar och gators utformning, Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting, 2013.

TRAST Trafik för en attraktiv stad, Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting, 2013.

Teknisk Handbok, Göteborgs stad

Stadens tekniska system,  Birgitta Johansson

 

Kursens upplägg

Se detaljerat kurs-PM här

 

Lärandemål

Platsspecifika förutsättningar, visioner, mål och regler samt ekonomi
1. visa insikt om hur natur- och kulturvärden, topografi och geologiska förhållanden påverkar var och hur det är lämpligt att bygga (grundläggning, sättningar, gatubyggnad, ledningsdragningar, energiförsörjning mm)
2. förstå samspelet mellan visioner, mål och utvärdering av alternativ
3. känna till viktiga regelverk som styr bebyggelseplaneringen
4. förstå vilka faktorer som styr markpriset

Utformning, bedömningar, metoder och modeller
5. göra tidiga bedömningar av behov av funktioner, utformning och underhåll för valda delar av tekniska system, bebyggelse och grönytor/parker baserat på underlag som t.ex. översiktsplaner, programplaner, politiska viljeinriktningar, statistiska underlag, prognoser, förstudier och projektets övergripande idé och målgrupp
6. dimensionera och föreslå utformning av gaturum med avseende på aspekter som plats för vistelse, stadsliv, boendekvaliteter, stadskvaliteter, verksamheter, gångtrafik, cykeltrafik, kollektivtrafik, biltrafik, godstransporter och tillgänglighet
7. dimensionera och föreslå utformning med hänsyn till trafik- och omgivningsbuller (struktur, trafiksystem, trafikmängder, kvartersutformning, gaturummets akustiska egenskaper, bullerreducerande åtgärder, tyst/ljuddämpad sida, mm)
8. översiktligt dimensionera och föreslå utformning av tekniska försörjningssystem (t.ex. vatten och avlopp och dagvattensystem där hydraulik tillämpas för rör/ledningsdimensioner).
9. redogöra för hur infrastruktur som el, tele, fjärrvärme och bredband finns med som villkor i planeringen
Hållbart samhällsbyggande
10. värdera och väga in ekonomiska, ekologiska och kulturella/sociala aspekter i den tekniska samhällsplaneringen
11. redogöra för hur planeringen i ett aktuellt område kan påverka hela den omgivande staden (t.ex. kundunderlag, underlag för kollektivtrafik, fordonstrafik (utsläpp och buller), dimensionering av tekniska system, ekonomisk utveckling och undanträngningseffekter, investeringskostnader för stadens infrastruktur, ...)

Geografisk information
12. Använda geografiska data via GIS, för att modellera, beskriva och analysera frågeställningar kopplade till projektet.

 

Examination

Kursen består av tre examinationsmoment enligt kursplan, dessa är projekt, GIS-övning och tentamen. Det kommer att planeras en digital tenta som kan ge bonus poäng på  skriftliga tentan. 

Examinationsmomenten enligt kursplan benämns i kursen enligt följande:

  • Projektarbete – karta och rapport, presentation
  • GIS-övning – Tillämpningsuppgift
  • Tentamen – Tentamen och tentamensfrågor

Bedömningskriterier för rapport, tillämpningsuppgift och inlämningsuppgift gås igenom på föreläsningar, samt görs tillgängliga Canvas.

Högskolepoäng (hp) fås för varje genomfört moment i examinationen enligt nedan:

  Projektarbete :                         3hp

Tillämpningsuppgift:                  3 hp

Tentamen: 3 hp

Slutbetyg fås då samtliga moment är godkända. Slutbetyg baseras på resultat på tentamen. Ett väl genomfört projekt och tillämpningsuppgift utgör dock en god grund för tentamensförberedelser, det vill säga rapportens och tillämpningsuppgiftens innehåll återkommer i tentamen.

 

Länk till kursplanen i Studieportalen Studieplan

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum